YouTube nově podporuje 360stupňová videa

Comments (1) Hot News, Youtube novinky

YouTube nově oficiálně umožňuje nahrávat 360° video, tedy video, které zachycuje okolí natáčejícího ze všech stran. Kamery, které jsou schopné takové video pořizovat, se na trh pomalu dostávají již delší dobu, ale až doposud bylo pro jejich majitele velice obtížné takováto videa sdílet. Google však nyní funkci nahrávání 360° videí, o které se v souvislosti s YouTube mluví již od začátku roku, skutečně přináší, a to pro všechny uživatele.

Videa s 360° rozsahem lze na YouTube sledovat i je na něj nahrávat, přičemž upload je možný dokonce i v rozlišení 4K. Při nahrávání tohoto ultramoderního typu videa je ale zatím potřeba nahrát také příslušný skript s metadaty, které správné zobrazení 360stupňových pohledů umožní. V YouTube však již prý usilovně pracují na tom, aby byl proces nahrávání automatický a uživatel se tak nemusel o metadata starat. Mezi podporovaná zařízení momentálně patří 5 zásadních 360° kamer, jimiž jsou Bublcam, Giroptic’s 360cam, IC Real Tech’s Allie, Kodak SP360 a RICOH THETA.

Videa lze na YouTube přehrávat skrze webové rozhraní a prohlížeč Google Chrome. Možné je to ale i za pomoci oficiální aplikace YouTube na telefonech a tabletech s Androidem ve verzi Jelly Bean či novější. Na počítači se ve videu budete moci rozhlížet za pomoci kurzoru, mezitímco u tabletů a telefonů díky senzorům postačí přirozeně pohybovat zařízením.

Vypadá to, že nová funkce bude populární především mezi zastánci akčních a adrenalinových sportů, čehož důkazem je, že jedním z prvních kanálů s 360° videi je RedBull. Na prvních pár videí využívajících novou technologii se nicméně můžete díky playlistu na YouTube podívat sami.

  • Petr Henáč

    360° video?? co se už na YoTube neobjeví… :-D