YouTube chystá řadu novinek pro tvůrce obsahu

Comments (1) Top, Youtube novinky

Nedávná konference Google I/O nepřinesla pro YouTube výraznější změny, jejich oznámení si společnost nechala až na konferenci VidCon 2014, kde představila řadu nových funkcí, kterých se tvůrci obsahu dočkají v následujících měsících.

YouTube Creator Studio

YouTube chystá pro tvůrce videí novou aplikaci s názvem YouTube Creator Studio. Ta umožní rychleji a snadněji spravovat kanál na cestách. Můžete si prohlédnout nejnovější statistiky, reagovat na komentáře, dostávat přizpůsobená oznámení a zůstat ve spojení ze svého mobilního zařízení. Aplikace je aktuálně dostupná pro Android, verze pro iOS se chystá v nadcházejících týdnech. Stejně tak se desktopová verze aplikace dočká výrazného redesignu.

Tvůrci už mají delší dobu k dispozici knihovnu plnou stovek písní, kterou mohou využít ve svých videích a ušetřit tak peníze za případné licenční poplatky nebo nakupování royalty-free hudby. Získání zvukových efektů do filmových scének tak snadné však nebylo a tvůrci si museli poradit s jejich získáváním sami. Nyní jim bude k dispozici několik tisíc zvukových efektů zdarma. YouTube také přidal nové písně do audio knihovny.

Dnešní telefony již nabízejí natáčení videí i ve 120 snímcích za vteřinu pro větší plynulost obrazu. YouTube s tímto trendem drží krok a v nadcházejících měsících přinese podporu pro videa se 48 a 60 snímky za vteřinu. Pokud vás zajímá, jak taková videa mohou vypadat, několik příkladů naleznete na kanále YouTube Creator. Doporučujeme je sledovat v HD.

Výdělky z YouTube nejdou vždy ruku v ruce s investovaným časem a financemi, které do videí vložíte. Přesto nechcete své fanoušky zklamat a ti mohou na oplátku podpořit vaši tvorbu malým příspěvkem. Někteří youtubeři již využívají crowdsourcingových služeb jako KickStarter nebo IndieGogo, YouTube nicméně nabídne nativní možnost, jak mohou fanoušci přispět svým oblíbeným kanálům. Někteří populární tvůrci již tuto funkci testují a pokud máte tuto funkci zájem vyzkoušet, můžete se přihlásit na této stránce. Fanoušci budou moci přispívat jak z prohlížeče, tak z mobilních aplikací.

Často se stává, že na videu spolupracujete s více lidmi, kteří mají i vlastní kanál. Pravděpodobně je tak většinou zmíníte na konci videa a v jeho popisu, YouTube však brzy nabídne víc. Jména spolupracovníků bude možné využívat jako klikací štítky vedoucí na profil jednotlivých kanálů nebo bude možné hledat spolupracovníky na základě jejich tvorby a lokace.

Videa na YouTube sledují lidé z celého světa a ne všichni vaši diváci mluví stejným jazykem. Pro dosažení větší sledovanosti je možné již delší dobu využít titulků, jejichž tvorba je díky automatickému rozpoznávání a časování vcelku jednoduchá. Nově však budou moci titulky tvořit i fanoušci. Ti na základě existujících titulků mohou vytvořit a nahrát ke schválení vlastní jazykovou verzi a zpřístupní tak video širšímu obecenstvu.

Informační karta na konci každého videa je dobrý způsob, jak nalákat diváky na váš další obsah, nicméně jejich tvorba může být náročná a anotace také nejsou nejelegantnějším řešením. YouTube v blízké budoucnosti nabídne možnost jednoduchého vytváření dobře vypadajících interaktivních informačních karet, které budou fungovat napříč platformami, ať už v mobilních aplikacích nebo v internetovém prohlížeči.

V blízké době přibudou také nové způsoby pro vytváření playlistů které společně s nedávno představenou analýzou playlistů dokáží dostat maximum ze seznamů vašich tématických videí a pomůžou získat více shlédnutí. Všechny zmíněné novinky přijdou na YouTube v nadcházejících týdnech a měsících.