4 strategie jak budovat úspěšný kanál

Comments (0) Rady a návody, Top

Každý kdo začíná, má jako hlavní cíl získat a udržet si publikum. Můžete tvrdit, že nejdůležitější je pro vás kvalita vaší tvorby a sebezdokonalování, když se vám na to ale nikdo nebude dívat, tak je vám to všechno k ničemu. Jak ale na to ? Je to dlouhý proces, u kterého budete muset vytrvat. Naštěstí není ale nijak komplikovaný, jediné na čem bude záležet je vaše píle.
První věc, kterou si budete muset uvědomit, abyste se vydali na správnou cestu je, že váš kanál je jako kdybyste měli nějaký podnik kam chodí lidé a je jedno, jestli se jedná o restauraci, obchod nebo zábavný park. Ve všech případech (stejně jako při návštěvě vašeho Youtube kanálu) lidem nezáleží pouze na kvalitě a ceně vašich služeb, za kterými přišli. Důležité jsou pro ně i faktory jako prostředí, ve kterém se nachází během užívání služeb, jaký je personál, nálada celého podniku, a zda-li je tu vždy čeká to co u vás mají rádi.
Stejně jako majitel obchodu se hlavně zaměřuje na business nebo na tvorbu/získávání zboží, tak i Youtube tvůrce se hlavně zaměřuje na tvorbu videí. Musíte si ale uvědomit, že abyste byli pro diváky sympatičtí, je nutné doladit všechny aspekty vašeho kanálu a tvorby, kterých si u vás návštěvníci všimnou.
Všechny potřebné strategie jak dosáhnout kýženého úspěchu se dají shrnout do čtyř bodů.

Youtube Prezentace

#1 Jak se váš kanál prezentuje divákovi ?

Když máte nějaký podnik, tak nejde jenom o kvalitu služeb, ale o celkový dojem. Jaký ale tento dojem je ? Působí vše harmonicky a doplňující se navzájem ? Nebo je to pro vašeho návštěvníka nepřehledná změť ?
V případě Youtube kanálu narazí divák náhodně na vaše video, a pokud se mu líbilo, řekne si: „Ty jo, chtěl bych vidět víc!“. Co ale najde, až si rozklikne váš kanál ? Najde tam nepřehlednou změť „každý pes, jiná ves“ nebo dokonale stylizovanou a ucelenou tvorbu ?
Nemusíte dělat jenom skeče, viny nebo Let´s Playe, můžete dělat klidně i všechno naráz, ale musíte to v tom případě zaštítit svou osobou, aby bylo jasné, že váš kanál sestává ze všeho, co vás baví. V opačném případě se zaměřte například jenom na hudbu a na této vlně svůj kanál stylizujte, ať dává všem najevo „Toto je kanál o hudbě!“.
Vše, počínaje profilovým a One Channel obrázkem, přes Miniatury videí, až po seznamy videí musí dávat v celkovém kontextu smysl. Konkrétně stylizovaný je například Indian (vše co dělá má spojitost s hrami), naopak kanál zaštiťovaný silným charakterem je Nejfake, který dělá jak hudbu, tak vtipná videa a občas nakousne i hry. Dává to u něj ale smysl díky jednotící grafice.

 Youtube Dohledání

#2 Jak divák nalezl váš kanál ?

Už máte svůj obchůdek vybudován, nabídka služeb je dobrá, kvalitní a hlavně vyvážená. Vše dělá skvělý dojem. Už chybí jediná věc: lidé.
Na Youtube se k vám lidé mohou dostat mnoha způsoby. Přes vyhledávání, doporučená videa, sociální sítě či spolupráce s dalšími tvůrci. Problém ale je, že ve vyhledávání a doporučených videích je omezeně prostoru, na sociálních sítích je až přehnaně rušno, takže pokud neuděláte ultimátní virál, tak snadno zapadnete. A možností spolupráce je málo.
Pokud chcete, aby vás lidé našli, musíte uvažovat kreativně a neobvykle. Jsou stovky možností, jak předehnat své konkurenty, jedinou podmínkou je nějakou takovou skulinku najít. Například postačí neobvyklý způsob aktivity na sociálních sítích (jako Tomáš Touha se svým #motivacejinak hashtagem) a nebo spolupráce s Youtubery, kteří cílí na stejné diváctvo jako vy, takže si navzájem vyměníte více diváků. Je to jen a pouze o vaší nápaditosti.

 Youtube Komunita

#3 Budování komunity

Vše šlape, jak má, zákazníky máte, kvalitní služby taktéž. Nyní ale přichází nový problém, jak lidi přimět, aby se k vám vraceli pro přídavek ?
Několik lidí se samo od sebe začne vracet pro další nášup videí a dokonce přizvou i své přátele, kteří se také stanou vašimi diváky. Chce to ale více lidí, kteří budou tvořit „tvrdé jádro komunity“. Aby takovíto lidé vznikali, tak k nim musíte mít blízko a musíte s nimi být v kontaktu. Odpovídání na zprávy, srazy a hromadná volání na Teamspeaku napomáhají ke kýženému výsledku.
Pokud už je vaše komunita opravdu velká, tak s nimi nemusíte být v kontaktu jenom vy, ale můžete je přimět, aby si vaši diváci pomáhali navzájem. Jde o to, aby byli lidé aktivní a ne pouze pasivně sledující vaše videa.

 Youtube kanál

#4 Jak moc si dáváte záležet na zvládnutí výše zmíněných postupů ?

Coby tvůrce obsahu se nemůžete chovat pouze jako kuchař tvořící jídlo pro své hosty, musíte být zároveň manažer a číšník. Každému to ale úplně jít nemusí a tak se jednou za čas budete muset pozastavit nad tím, jestli všechny výše zmíněné postupy úspěšně praktikujete.
Všechny tyto strategie po vás požadují mnohem víc než „pouze“ tvořit videa. Vedou ale lidi zpět k vaším videím a proto byste je neměli opomíjet. I když je ale budete dodržovat do posledního puntíku (a úspěšně), tak nečekejte okamžitý úspěch. Všechno je to běh na dlouhou trať. Nezapomínejte ale, že:
oddaný tvůrce + dobrý produkt + kladné zkušenosti + důsledná strategie = ÚSPĚCH

Nakonec už zbývá pouze dodat, že Youtube je živelná platforma, která se neustále vyvíjí, a tak byste se také měli neustále vyvíjet a inspirovat od ostatních úspěšnějších tvůrců.